:

Na Bledu januarja začenja z delovanjem poslovna skupina BNI Bled -

Thursday, January 8, 2015

Blejsko drsališče z razgledom -

Friday, January 2, 2015

Zimska sezona na smučišču Straža -

Friday, January 2, 2015

Srečno novo leto 2015! -

Tuesday, December 30, 2014

Andraž Krek državni prvak, Jan Špik osvojil tretje mesto -

Sunday, September 23, 2012

V soboto bo na blejskem jezeru državno prvenstvo v veslanju -

Tuesday, September 18, 2012

IZTOK ČOP – ZAVESLAJ Z MANO -

Sunday, September 16, 2012

KREMŠNITA – Blejska slaščica -

Sunday, September 16, 2012

FISTRAVEC, ŠPIK, MARKOVC IN ROJEC BRONASTI NA EVROPSKEM PRVENSTVU -

Sunday, September 16, 2012

Četverec v finalu -

Sunday, September 16, 2012

Ogled zatočišča netopirjev – Jame pod Babjim zobom -

Friday, September 14, 2012

Štiri posadke na EP v Varese -

Thursday, September 13, 2012

Gamma Swing center tudi na Bledu -

Thursday, September 13, 2012

Klavir na jezeru | Sobota 15. september, Bled -

Sunday, September 9, 2012

AuctionClicker – Dražbe na enem mestu -

Sunday, September 9, 2012

9. redne seje OS Občine Bled -

Wednesday, June 27, 2012

Jernej Markovc 2. -

Wednesday, June 27, 2012

Petkovi popoldnevi v parku: Zeleni škrat raziskuje – DREVESA -

Wednesday, June 27, 2012

Sredin večer – Alpska filmoteka: Stari in novi film o TNP -

Wednesday, June 27, 2012

SVOJA VRATA ODPIRA 17. FESTIVAL BLED -

Wednesday, June 27, 2012

SVOJA VRATA ODPIRA 17. FESTIVAL BLED

Od 29. junija do 18. julija 2012 se bo zvrstilo 17 koncertov, obiskovalci pa bodo letos prvič lahko prisluhnili tudi zborovski glasbi. Blejski grad bo v letošnjem letu eno izmed prizorišč pestrih glasbenih večerov klasične, jazzovske in crossover glasbe.

Bled, 27. junij – FESTIVAL BLED tudi letos z lastno produkcijo ohranja svojo edinstvenost v slovenskem prostoru. Od 29. junija do 18. julija 2012 bodo večeri na Bledu utripali v raznovrstnih glasbenih ritmih sedemnajste izvedbe FESTIVALA BLED, ki tokrat prinaša 17 koncertov na že tradicionalnih prizoriščih kot so Festivalna dvorana, Vila Bled, Belvedere in Cerkev sv. Martina. Kot prvo novost letos organizatorji predstavljajo novo prizorišče koncertov na zgornji terasi Blejskega gradu, prvič pa se bosta na blejskem festivalu predstavila tudi dva zbora, in sicer otroški NORTHWEST CHILDREN`S CHOIR ter NORTHERN CALIFORNIA JAZZ CHOIR.

Zaradi lastne produkcije je, kot poudarja umetniški vodja mag. Jernej Brence, Festival Bled že vsa leta edinstven tako v Sloveniji kot v evropskem prostoru. Vsako leto pripravijo udarno otvoritveno predstavo. Letos bo to glasbeno politična – komedija SEX FACTOR, gledalci pa bodo v njej lahko uživali v petek, 29. junija 2012, ob 20.30 v Festivalni dvorani. V predstavi so svoje ustvarjalne moči združili neuničljiva ekipa Radia GA GA, ansambel Budimpeštanskih solistov, koncertna skupina OUT OF THE GRAVE, Maurizio Pollini junior s posebno gostjo, izvrstno pevko Ana Soklič.

Festival bo mladim glasbenikom tudi letos ponudil mojstrske tečaje viole, violine in komorne igre, ki bodo potekali med 1. in 12. julijem 2012, udeležujejo pa se ga mladi s celega sveta. Veliko prijav so organizatorji prejeli tudi za mednarodni tekmovanji violistov (finale 7. julija v Festivalni dvorani Bled) in violinistov (finale 11. julija v Vili Bled), zlasti pri slednjih se zaradi obilice prijav obeta napeto tekmovanje. V času festivala bo tudi letos potekal kongres ESTA Slovenije, na katerem se bodo v Festivalni dvorani v ponedeljek, 9. julija 2012 zbrali članice in člani Društva učiteljev godalnih  inštrumentov Slovenije, istega dne pa bo tudi koncert ob zaključku mojstrskih tečajev.

Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled poudarja, da so v zavodu skupaj z organizatorji festivala tudi v kriznih časih, ki zaradi različnih težav tudi kulturi niso najbolj naklonjeni, uspeli narediti korak naprej na področju kulturnega turizma na Bledu in ponovno razširiti  tradicionalni Festival Bled na še več področij. “Veseli me, da bo nekaj koncertov  izvedenih tudi na Blejskem gradu, s čimer  še močneje uresničujemo  osnovno poslanstvo našega zavoda, to je upravljanje kulturnega spomenika Blejski grad, Festivalne dvorane ter nudenje podpore kulturnim projektom v blejski občini. Prepričan sem, da bomo tudi letos doživljali nepozabne poletne glasbene večere v juliju, zato vse prebivalce in obiskovalce Bleda vabim, da jih obiščejo.”

Prvi konec festivalskega tedna poleg že omenjenega otvoritvenega koncerta prinaša Mission Opero, zabaven in pester program opernih arij, duetov in tercetov, na katerem se bodo v soboto, 30. junija, ob 20.30 v Vili Bled (vsi koncerti tekom festivala se začenjajo ob tej uri) predstavili mladi pevci, učenci solo petja, ki pod mentorstvom prof. Edite Garčević Koželj osvajajo najvišja mesta na mednarodnih tekmovanjih. V Vili Bled bodo v nedeljo, 1. julija gostili tudi Godalni kvartet Accadémia, nagrajence tekmovanja »Primož Ramovš«. V kvartetu svoje glasbene moči združujejo violinistki Mojca Fortin in Beti Bratina, violistka Gea Pantner Volfand in violončelist Zoran Bičanin, med drugim tudi Prešernovovi nagrajenci Akademije za glasbo Ljubljana.

V drugem tednu festivala se bodo zvrstili: RAOUL & The WiseMen v ponedeljek, 2. julija (Belvedere), NORTHWEST CHILDREN`S CHOIRv torek, 3. julija (Blejski grad), NORTHERN CALIFORNIA JAZZ CHOIRv petek, 6. julija (Festivalna dvorana Bled), Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev s solistom pianistom Igorjem Deklevo, pod vodstvom dirigenta Jürgena Brunsa pa bo v nedeljo, 8. julija (Vila Bled) preigraval skladbe v Noči slovenskih skladateljev.

Letošnja festivalska novost je zborovska glasba, ki jo na Bledu zastopata otroški zbor iz Northwesta v Južni Afriki NORTHWEST CHILDREN`S CHOIR in NORTHERN CALIFORNIA JAZZ CHOIR, zbor iz Sv. Helene (St. Helena) v ameriški zvezni državi Kalifornija. Otroški zbor iz Northwesta (The Northwest Children’s Choir) je leta 1992 ustanovil Rudolf de Beer. Trenutno ima 52 članov, starih med osem in petnajst let, vsi prihajajo iz južnoafriške province Northwest. Zbor, ki ima za seboj več mednarodnih in državnih turnej, si je že pripel svetovno slavo, v letošnjem letu pa načrtuje veliko turnejo ob svoji 20-letnici. Poleti 2012 se bo zbor odpravil na svojo že 12. evropsko turnejo. Odlični NORTHERN CALIFORNIA JAZZ CHOIR sestavlja 23 članov in trije inštrumentalisti. Izvajajo glasbena dela različnih glasbenih zvrsti, od bluesa, swinga, bebopa, popa do jazza in gospela. Zbor je dobitnik številnih nagrad in mednarodnih priznanj. Med drugim so njihovo kakovost nagradili na več mednarodnih festivalih jazz glasbe v ZDA, letošnje poletje pa se zbor odpravlja na svojo že dvanajsto evropsko turnejo.

Nov festivalski teden bo v ponedeljek, 9. julija poleg koncerta ob zaključku mojstrskih tečajev v Festivalni dvorani, ponudil še koncert avstroogrske kavarniške glasbe ob 20.30 v Vili Bled. Mlada slovenska pevka, ki se je preizkušala v petju mnogih glasbenih zvrsti, sedaj pa je prepoznavna kot ena najbolj obetavnih slovenskih jazz vokalistk, Nina Strnad, se letos na festival vrača s svojim kvintetom in Poklonom slovenski popevki v torek, 10. julija (Belvedere).

Vila Bled bo v četrtek, 12. julija prizorišče Zgodb strasti v izvedbi violinistke Anje Bukovec in pianista Igorja Vičentiča. Anja Bukovec vrhunska glasbenica, ki ob tehnični dovršenosti izstopa zaradi prepoznavnega sloga, edinstvene interpretacije in komunikacije z občinstvom bo na koncertu svojo virtuoznost združila s svojim odrskim partnerjem, pianistom Igorjem Vićentićem. Slednji s svojim širšim glasbenim delovanjem kot skladatelj, producent in izvajalec posega tudi v svet gledališke, filmske in elektronske glasbe ter sodeluje pri različnih projektih skupin Laibach, Terrafolk in Silence. 

V zadnjih dneh festivala se bodo v soboto, 14. julija predstavili Komorni godalni orkester Mladi ljubljanski solisti (Cerkev sv. Martina), Aleš Rendla sekstet, v ponedeljek 16. julija (Belvedere) in Balkan Boys, v torek, 17. julija (Belvedere).

Letošni 17. FESTIVAL BLED bo v sredo, 18. julija, ob 20.30 na Blejskem gradu, izvenel z glasbo, ki jo bodo izvajali člani zasedbe FOUR BONES TROBONE QUARTET. Predani posebni inštrumentalni glasbi delujejo od leta 2002, njihov repertoar pa vključuje dela od zgodnje renesanse do sodobne glasbe 21. stoletja, od klasičnih melodij do lahkih ritmov jazza.